Ankara Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Önemli Bir Keşif!
Ankara Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Fikret Şahin liderliğinde yapılan bir çalışmada, 50 yıldır Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında kullanılan ilacın tedavi yöntemlerine ışık tutacak şekilde nasıl etki ettiği ilk defa ortaya kondu.
Prof. Dr. Şahin, yaptığı açıklamada, Alzheimer hastalığının gelecekte en büyük sağlık sorunlarından biri olacağına dikkat çekerek, 2050 yılında her dört kişiden birinin Alzheimer ile karşılaşacağını ve bu durumun sadece Amerika’da 20 trilyon dolarlık bir hasta bakım maliyetine yol açacağının tahmin edildiğini belirtti.
Şahin, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların temelinde hücredeki proteinlerin hatalı katlanması ve birikmesinin yattığını vurgulayarak, 10 yıllık bir araştırma sonucunda bu hastalıkların tedavisine yönelik yeni bir yöntem belirlediklerini ifade etti.
Yapılan çalışmada 50 yıldır kullanımda olan bir ilacın etkileri üzerine odaklandıklarını söyleyen Şahin, “Dünya çapında 200 binden fazla çalışma yayınlanmasına rağmen bu ilacın etki mekanizması bilinmiyordu. Biz bu etki mekanizmasını keşfettik. Bu mekanizma aynı zamanda Parkinson hastalığının temel nedenlerinden biri. Bu keşfedildiğinde bazı değişiklikler olacak, tedavi yaklaşımı değişecek, tedavi başlangıcı değişecek. Bu mekanizmanın bulunması, halk sağlığı açısından önemlidir. Bu keşfin Türkiye’den çıkması da ayrıca güzel bir olay” şeklinde konuştu.
Şahin, yaptıkları çalışmanın depresyon ve diğer mental hastalıkların tedavisi üzerinde de etkili olabileceğini ve bu etki mekanizmalarını ortaya koyduklarını belirtti. Ayrıca, nörodejeneratif hastalıkların yanı sıra kanser, diyabet gibi birçok hastalığın temelinde hatalı proteinlerin yattığını iddia ederek, bu tedavi yönteminin birçok hastalığa çare olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Şahin, yaptıkları çalışmanın Nature grubuna bağlı olan ve yüksek etkili bir dergi olan “Scientific Reports” dergisinde yayınlandığını belirtti.
“Alzheimer ve Parkinson’tan Daha Fazlasını Tedavi Edecek”
Şahin, Alzheimer, Parkinson ve diğer nörodejeneratif hastalıkların temelinde protein bozulmalarının olduğunu vurgulayarak, “Proteinlerin doğru çalışabilmesi için sağlam olmaları gerekmektedir. Bozulduklarında, bunların giderilmesi gerekmektedir. Biz bunu basit bir yöntemle açığa çıkardık. Sadece bir ilaçla ve uzun süredir kullanılan bir ilaçla bu sistemi aktive ettik. Bu sistem devreye girdiğinde, bundan sonra bozulmaları engelleyecek. Sadece Alzheimer ve beyin hastalıkları değil, kanser, diyabet gibi birçok hastalık da ‘protein bozulması’ temelinde ilerlemektedir. Bu durumun da düzeleceğini düşünüyoruz. Bu, Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıklarının ötesine geçerek birçok hastalığın tedavisine yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.
Günün Öne Çıkan Diğer Haberler:
- Bolu’daki otel yangınında annesini arayıp helallik alan adam, aynı aileden 14 kişinin hayatını kaybettiğini öğrendi!
- Kartalkaya’daki otel yangınında hayatını kaybedenler kimler?
- Bolu’daki yangın faciası medyaya nasıl yansıdı? Kartalkaya katliamı
- İstanbul Emniyeti’nden Ümit Özdağ’a ilişkin rapor açıklandı
More Stories
Uzmanlar açıkladı: 50 yaş öncesi yapmak demansı önleyebilir
55 yaşın altındakiler dikkat: Geceleri birkaç kez idrara çıkıyorsanız sebebi bu hastalık olabilir
Bir “sarı serum” vakası daha; eczacı kalfasının taktığı ‘atom serum’ sonrası rahatsızlanan kadın öldü, soruşturma başlatıldı!