Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan döviz kuru ve enflasyon açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni’nde açıklamalarda bulundu.

İsrail’e yönelik alınan ticaret yasağına ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan, “Gazze’de İsrail’i ateşkese zorlamak için aldığımız ticareti kesme konusunu uygulamada iş dünyası ile iletişim kanallarını açık tutuyoruz. Netanyahu yönetimi Gazze’deki katliama son verinceye kadar ticaret ve diplomasi alanında İsrail üzerinde baskı kurmayı sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

Erdoğan, enflasyon dışındaki hedeflerin üzerinde bir başarı sergilediklerini ifade edip “Ana sıkıntımız enflasyon.” dedi.

Ekonomideki yol haritasına sadık kalacaklarının altını çizen Erdoğan, “Yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon sürecine gireceğiz. Piyasa beklentileri de öngörülerimizi destekliyor.” diye konuştu.

Enflasyon beklentileirnin iyileşmeye de başladığının altını çizen Erdoğan, “Geçici rahatlama değil enflasyonda kalıcı düşüş hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Döviz kuru üzerinden yapılan spekülasyonlara ilişkin de mesajlar veren Erdoğan, “Bir kesim 31 Mart öncesinde bir furya başlatmıştı. Döviz kuru üzerinden korku saldılar. İnsanları dolar avro satın almaları için ahlaksızca kışkırttılar. Karamsar senaryoların hiçbiri gerçekleşmedi” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

Sizleri en kalbi duygularımla hürmetle selamlıyorum. Siz kardeşlerimle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Genel kurulda alınan kararların hayırlı olmasını diliyorum. DEİK kurulduğundan bu yana dış ekonomik ilişkilerini yönetmek konusunda çok önemli görev üstleniyor. Türkiye’nin gelişmesine, ekonomisinin büyütmesine katkı yapan DEİK üyelerine en kalbi şükranlarımı sunuyorum.

Ödüle layık görülen ustalarımızı takdir ediyorum. DEİK, 5 bin üyesiyle özel sektörümüzün dünyaya açılan penceresidir. Resmi ziyaretler, uluslararası ziyaretlerde siz kardeşlerimizin bir programına muhakkak rastlıyoruz. DEİK’in gönül elçileriyle karşılaşıyoruz.

DEİK camiasıyla iftihar ediyoruz. DEİK üyeleriyle istişarelerde bulunduk. Sizlerle yakın diyalog içinde olmanın gayretindeyiz.

“İSRAİL ÜZERİNDE BASKIYI SÜRDÜRECEĞİZ”

İsrail’e ticareti durdurmada iş dünyasıyla beraberiz. Netanyahu yönetimi Gazze’deki katliamlarını durdurana kadar İsrail üzerine baskıyı sürdüreceğiz.

Tüm farklılıklarımızı kucaklıyoruz. Herkesin düşüncesine ve yapıcı eleştirisine saygıyla yaklaşıyoruz. Türkiye’nin mutlu yarınları için ter döken herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Türkiye Yüzyılı vizyonumuz için taş üstüne taş koyan insanlarımızla yürümekten gurur duyuyoruz. 

CUMHURİYET TARİHİMİZİN REKORU KIRILDI

İş dünyamız söz konusu olunca, açık söylüyorum, hiçbir bahaneyi kabul etmiyoruz. Rabbim muhabbetimizi, yol arkadaşlığımızı daim eylesin. Kovid salgınının tetiklediği ekonomik sıkıntılı bölgemizdeki çatışmalarla daha da çetrefilleşti. Türkiye, tüm bu sınamalara ilave olarak deprem yaşadı. Depremin toplam maliyeti 104 milyar dolardır. Hiçbir ekonomi böyle bir badireyi kolayca atlamaz. Üst üste 3 seçim geçirdik. Ülke ekonomisini durağan hale getirdiğini hepimiz biliyoruz. Hiçbir alanda hamdolsun hedeflerimizden kopmadık. İhracatımız 255 milyar doları aşarak cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdı.

“YOL HARİTAMIZA SADIK KALDIK”

Büyüme oranı le Avrupa’da 1. G20’de ise 4. sıradayız. İşsizlik oranı yüzde 8,6’ya geriledi. Ekonomide yol haritamız 12. kalkınma planıdır. Yol haritamıza sadık kalıyoruz. Ekonomi programımızın olumlu neticelerini almaya başladık. 31 Mart öncesinde seçim ekonomisine tevessül etmedik. Ülkemizin geleceğini riske atmadık. Seçim meydanlarına bol keseden vaat dağıtanlar bugün borç üstüne borç alıyor, zam üstüne zam yapıyorlar. Daha atamaları saymıyorum bile.

“REZERVLERİMİZ 140 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE YÜKSELDİ”

Ekonomi programımızın olumlu neticelerini almaya başladık. Geçen yıl mayıs ayında 97,1 milyar dolar olan brüt rezervlerimiz 42 milyar dolar artışla 140 milyar dolar seviyesine yükseldi. Swap hariç net uluslararası rezervlerde son 1,5 aydaki iyileşme 50,7 milyar dolar oldu.

“DÖVÜZ KURU ÜZERİNDEN KORKU SALDILAR”

Bir kesim 31 Mart öncesinde bir furya başlatmıştı. Döviz kuru üzerinden korku saldılar. İnsanları dolar avro satın almaları için ahlaksızca kışkırttılar. Karamsar senaryoların hiçbiri gerçekleşmedi.

ENFLASYON MESAJI

Ekonomi programımızın asli önceliği enflasyonu tek haneye indirerek milletimizin refahını artırmaktır. Geçici rahatlama değil, enflasyonda kalıcı düşüş bekliyoruz. Asla kolaycı çözümler peşinde değiliz. Yıllık bazda enflasyonun mayısta en yüksek seviyeye ulaşmasını, ardından hızlı düşüşe geçmesini bekliyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon sürecine gireceğiz.

Piyasa beklentileri de öngörülerimizi destekliyor. Ülkemize yönelik yatırımcı güveni de artıyor. Enflasyon beklentileri iyileşmeye başladı. Yerli ve yabancı yatırımcıların Türk lirası varlıklara ilgisi arttı.

“KAMUDA TASARRUFLA KESİNTİLERİ ÖNEMLİ ALANLARA YÖNELTECEĞİZ”

Türkiye’ye sermaye girişleri ivme kazandı. Kredi derecelendirme kuruluşları not artırımına gidiyor. Enerjide Karadeniz ve Gabar’daki keşiflerle kabuğumuzu kırmaya başladık. Turizmcilerimiz yeni rekorlar için hazırlıklarını yapıyor.

2028 yılına kadar olan 4 yıllık seçimsiz süreci, gereksiz tartışmalara sokmadan ilerleyeceğiz. Biraz sabır ve dirayetle çok daha güzel neticeler alacağız. Tüm dünyanın içinde olduğu bu sancılı durumu inşallah sıçrama tahtasına dönüştüreceğiz. Yeter ki felaket tüccarlarına kulak asmayalım.

Üretimde avantajlarımızı koruyarak üst düzey ürünlere yönelmemiz zaruridir. Yeni bir sanayi politikasını devreye alıyoruz. Kamuda tasarruf paketiyle yaptığımız kesintileri önemli alanlara yönelteceğiz. Yatırım taahhütlü avans kredileri programını, yüksek teknolojili üretime destek amacıyla yapılandırdık. Yeşil ve dijital dönüşümü önemsiyoruz. Asya’ya alternatif olacak üretim merkezi arayışında Türkiye’nin ismi giderek daha fazla ön plana çıkıyor. DEİK’in görev alması, iş dünyasını yönlendirmesini bekliyoruz. Siz hedeflerinize yürümeye devam ettiğiniz sürece biz de yelkenlerinizin ihtiyacı olan rüzgarların esmesi için gerekeni yapacağız. Bölgedeki diğer ülkelere göre üstünlüklerimizi korumaya ve geliştirmekte kararlıyız.

Teknoloji odaklık yatırımları teşvik programları ile destekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir